Dipanggil Ke Ujian Psikometrik Tapi Tak Tau  Nak Study Apa?
(Gagal ujian ini boleh menyebabkan anda gagal jawat jawatan yang diidamkan)

psikometrik

Nota Ujian Psikometrik Ini Mengandungi:

  • check-circle
    Penerangan Format Terkini untuk anda fahami. Sebelum jawab ujian, kena betul-betul faham format.
  • check-circle
    Contoh Soalan & Jawapan Psikometrik untuk anda buat latihan menjawab soalan Personaliti.
  • check-circle
    Nota formula Matematik bersama contoh soalan & jawapan ujian Matematik, soalan Matematik yang banyak memerangkap ramai calon exam. FORMAT KHAS UJIAN PSIKOMETRIK

Usah Risau! Kami Tahu Bagaimana Untuk Anda LULUS, Nak Tak?...

Lengkap dengan contoh soalan & jawapan ujian Psikometrik & Matematik yang bakal menjimatkan masa persediaan anda.

Untuk kemasukkan perkhidmatan awam terkini, anda diwajibkan menduduki Ujian Psikometrik. Jika sebelum ini ianya lebih dinamakan penilaian SAHSIAH dan MINAT,  tapi kini dalam skop yang lebih terarah.

Penilaian ini sebenarnya adalah tambahan kepada peperiksaan yang mengukur kekuatan minda, ingatan dan kefahaman terhadap ilmu. Psikometrik pula lebih kepada instrumen untuk mengukur pola-pola tabiat dan tingkah laku seseorang.

Ianya penting untuk pihak kerajaan memilih mereka yang layak untuk jawatan tertentu.

Tetapi bagi calon, ianya lebih menekan. Calon tak kisah jawatan apa kan? Kita nak kerja. Nak ada gaji. Tak best pula bila diuji macam ni...

Tim Infokerjaya faham semua itu.

Kita dah bersama calon sejak tahun 2008/09. Kita faham impian calon nak jawat jawatan kerajaan. Nak bantu diri, nak bantu keluarga. Untuk yang baru nak kerja, anda ada keperluan yang lebih untuk berkahwin, untuk keluarga. KAN?

Jadi tips penting supaya anda tak sangkut dalam ujian PSIKOMETRIK adalah;

“Tonjolkan NILAI POSITIF anda. Sembunyikan NILAI NEGATIF anda!”

Senang tak? Kena faham, ujian ini mengukur dimensi berkaitan aptitud minda, kecenderungan minat dan tret personaliti.


Susah nak terang semua. Rasanya lebih mudah kalau anda buat LATIH TUBI jawab soalan-soalan yang biasa ditanya dalam ujian ini. Kami dah kumpulkan semua maklumat yang anda kena tahu.


Sebenarnya ujian PSIKOMETRIK ini antara ujian penting untuk menyingkirkan calon. Anda pun tahu kan yang anda ada ramai pesaing. Calon dari seluruh negara berebut jawatan dengan anda. Kekosongan jawatan yang tak banyak memerlukan pihak suruhanjaya menyingkirkan calon dengan ujian-ujian penilaian.


Ianya sesuatu yang bagus untuk pastikan yang betul-betul layak sahaja terpilih. Tapi agak malang untuk yang ambil sambil lewa ujian ini dan gagal. Padahal beliau (ANDA!) layak untuk lulus.


Lihat data ini, ratusan ribu GAGAL setiap tahun...

psikometrik

Mereka gagal bukan sebab tak bijak. Tapi antara yang menyumbang kepada kegagalan ini adalah..


AMBIL MUDAH, BUAT SAMBIL LEWA

Format Ujian Psikometrik

​Jumlah Soalan

Anda perlu menjawab sebanyak 87 soalan dalam masa 60 minit. Ada 2 bentuk soalan (Matematik & Personaliti)

​Soalan Matematik

Biasa tiada soalan Matematik dalam ujian Psikometrik. Tetapi untuk kali ini terdapat 20 soalan Matematik anda perlu jawab.

​Soalan Personaliti

Terdapat sebanyak 67 soalan Personaliti untuk melihat kesesuaian anda dengan jawatan ini.

Koleksi Testimoni

pegawai tadbir
pegawai tadbir

Kami Sudah Mudahkan Kerja Anda Dari Mencari Maklumat & Contoh Soalan Di Internet Yang Boleh Mengelirukan Anda

"Anda bakal jimat masa 72 JAM"

Rujukan ini disusun untuk memberikan 'booster' kepada persediaan anda. Ujian Psikometrik nanti nampak mudah, tapi halangan besar menanti anda di hadapan jika tidak bersedia. Anda perlukan sesuatu yang komprehensif dan kami di sini mahu BANTU anda!

Izinkan Tim Infokerjaya Bantu Anda. Lihat Apa Yang Bakal Anda Dapat:

arrow-down
psikometrik

Penerangan Secara Lengkap Ujian Psikometrik

"Ada rahsia & teknik menjawab yang kami dedahkan di sini"

Untuk membantu anda menjawab dengan tepat dan betul, anda perlu betul-betul faham cara menjawab ujian Psikometrik ini. Bukan setakat sembunyikan NILAI NEGATIF dan tonjolkan NILAI POSITIF SAHAJA. Ada rahsia tersembunyi yang perlu anda tahu.

136 Contoh Soalan & Jawapan Psikometrik, Anda Jawab Dan Semak Jawapan

Antara rahsia mereka yang lulus sebelum ini adalah buat latihan sebanyak mungkin.​


Elak daripada terkejut melihat set soalan sebenar nanti. Contoh soalan yang kami sediakan boleh bantu anda buat persediaan sebaik mungkin.

psikometrik
psikometrik

Nota Khas Matematik

Bagi anda yang dah lama tinggalkan zaman persekolahan, anda mungkin sudah terlupa banyak formula Matematik. Payah nak jawab soalan nanti jika anda tak dapat ingat formula-formula penting.​


Anda tak perlu risau. Kami ada terangkan mengenai formula Matematik yang penting ini.

Siap dengan gambarajah. Ini dapat bantu anda untuk imbas kembali formula Matematik yang lama anda tinggalkan.

40 Contoh soalan & jawapan Matematik

Setiap contoh soalan Matematik yang kami sediakan, kami ada sertakan sekali jawapan bersama jalan pengiraan.

Ini boleh bantu anda untuk lebih memahami konsep Matematik dan imbas kembali skil Matematik yang dah lama anda tinggalkan.

psikometrik

Lagi Koleksi Testimoni

pegawai tadbir
pegawai tadbir
pegawai tadbir
pegawai tadbir

Koleksi Soalan Lengkap Ujian Psikometrik...

Nota ini disusun rapi untuk bantu anda sukses dalam sesi Ujian Psikometrik

psikometrik

"Ribuan calon dah lulus dan kini masa untuk anda pula! Rujukan PSIKOMETRIK ini khusus untuk ujian tahun ini dan khusus untuk anda."

Tim Infokerjaya dah bantu calon sejak tahun 2008/09. Kita ada pengalaman ini dan pengalaman bagaimana untuk calon lulus ada dalam pengetahuan pengalaman ini.


angle-double-right

IZINKAN Tim Infokerjaya bantu anda.

angle-double-left
arrow-down

Dapatkan Rujukan Ujian Psikometrik Sekarang!

Ini adalah VERSI DIGITAL (pdf) dan bukan buku fizikal. Anda akan dapat akses ke laman download selepas bayaran disahkan!

Sila klik pautan tempahan di atas untuk melakukan tempahan, anda akan di bawa ke laman pilihan pakej. Buat pilihan pakej rujukan yang anda kehendaki dan ikut arahan selanjutnya di skrin.


Anda akan menerima rujukan anda setelah tempahan anda disahkan dalam masa 24 jam (maksimum). Tunggu email pengesahan dari pihak kami.

Tips Kerjaya 2018