Contoh Soalan Peperiksaan Latihan Separa Perubatan

Latihan Separa Perubatan
Contoh Soalan Peperiksaan Latihan Separa Perubatan; Masih tercari-cari rujukan soalan untuk menduduki peperiksaan online Latihan Separa Perubatan? Teruskan membaca jika jawapan anda ya. SPA baru sahaja mengeluarkan makluman Latihan Separa Perubatan. Seperti biasa, kami di tim Tips Kerjaya sudah mula menerima permintaan untuk rujukan peperiksaan. Sebelum itu, jom ketahui dulu sedikit sebanyak berkaitan peperiksaan dan jawatan ini.

Contoh Soalan Peperiksaan Latihan Separa Perubatan

Seperti mana-mana peperiksaan, persiapan perlu dilakukan untuk mendapat keputusan yang cemerlang. Begitu juga untuk Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan. Sehubungan itu, bagi memudahkan dan membantu calon-calon, berikut adalah contoh soalan peperiksaan Latihan Separa Perubatan. Panggilan peperiksaan kali ini adalah secara online dan diharapkan ianya berjalan lancar tidak seperti exam online sebelum ini. Pasti ramai calon Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan tercari-cari mana nak dapatkan rujukan peperiksaan ini? Usah risau, kami sedia membantu anda. Pihak kami dengan kerjasama Tim Infokerjaya ada menyediakan rujukan Peperiksaan Latihan Separa Perubatan ini. Pakej ini mengandungi contoh-contoh soalan Peperiksaan Latihan Separa Perubatan, tip-tip dan panduan untuk anda menjawab soalan ini secara online. Apa anda perlu buat untuk mendapatkannya? mudah saja sila tinggalkan emel anda (isi form di bawah) dan nanti makluman terus dari pihak kami nanti.
latihan separa perubatan

Rujukan Peperiksaan Latihan Separa Perubatan 2021

Masukkan Nama Dan Email Anda Di Bawah Untuk Mendaftar Dalam Senarai Rujukan Peperiksaan...

Untuk pengetahuan calon, peperiksaan online Latihan Separa Perubatan yang akan dijalankan oleh SPA Malaysia bertujuan untuk mengukur kebolehan daya pemikiran calon. Calon akan diuji dengan kemahiran mengaplikasikan maklumat yang dipelajari ketika pembelajaran dan juga pengalaman. Matlamat utama peperiksaan tersebut ialah untuk menguji kebolehan calon yang datang daripada pelbagai latar belakang akademik dengan format soalan peperiksaan online Latihan Separa Perubatan. Saya senaraikan di bawah ini beberapa persediaan awal yang boleh anda lakukan untuk menghadapi peperiksaan tersebut. Selebihnya anda perlu dapatkan panduan peperiksaan online Latihan Separa Perubatan sekiranya anda ingin lulus dengan jayanya.
 • Anda mestilah bersedia dengan topik soalan peperiksaan yang berkemungkinan akan keluar dalam exam tersebut.
 • Anda perlu tahu skema ataupun cara menjawab soalan yang bakal keluar nanti
 • Anda perlu mengetahui apakah tugas-tugas seorang Latihan Separa Perubatan
Tiga elemen utama saya gariskan buat calon. Walaupun ianya nampak remeh tetapi itulah intipati untuk lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan online tersebut.

Latihan Separa Perubatan

Bagi calon bertaraf diploma, terdapat 10 bidang yang ditawarkan iaitu:
 1. Latihan Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran
 2. Latihan Jurupulih Perubatan (Anggota)
 3. Latihan Jurupulih Perubatan (Cara Kerja)
 4. Latihan Jururawat
 5. Latihan Jururawat Pergigian
 6. Latihan Juruteknologi Makmal Perubatan
 7. Latihan Juruteknologi Pergigian
 8. Latihan Juru X-Ray
 9. Latihan Penolong Pegawai Farmasi
 10. Latihan Penolong Pegawai Perubatan

Penerangan Format Peperiksaan Latihan Separa Perubatan

Peperiksaan ini bertujuan mengukur daya pemikiran serta kebolehan calon mengaplikasi maklumat yang diperolehi melalui latihan akademik, bacaan dan pengalaman. Calon-calon yang menduduki peperiksaan adalah dari pelbagai jurusan. Maka soalan-soalan yang dikemukakan meliputi pelbagai bidang dan mempunyai skop yang luas. Peperiksaan ini melibatkan 3 kertas berasingan. Setiap kertas adalah penting untuk prestasi mengukur calon. Calon-calon perlu menunjukkan prestasi yang baik bagi ke semua kertas. Jika prestasi yang sangat baik dipamerkan pada satu atau dua kertas sahaja, maka prestasi keseluruhan calon kurang memuaskan. Namun, jika calon mendapat markah yang menggalakkan bagi setiap kertas, maka prestasi keseluruhan dianggap baik. Oleh itu, calon-calon dinasihatkan supaya tidak memfokus kepada kertas tertentu sahaja. Kelulusan peperiksaan ini merupakan satu daripada syarat lantikan ke skim tersebut. Matlamat peperiksaan ini adalah untuk mengukur kematangan pemikiran calon agar sesuai dengan kualiti serta potensi seorang Latihan Separa Perubatan.

Seksyen A:

Ujian Psikometrik

Penerangan Format

Ujian psikometrik ini diadakan bagi menguji sikap anda, cara anda membuat keputusan dan respon terhadap situasi yang diberikan. Oleh itu anda perlu menjawab dengan berhati-hati kerana soalan yang diberikan mempunyai jawapan yang hampir sama atau tepat. Calon dikehendaki menjawab item-item yang mengukur gagasan personaliti seperti kepimpinan, kebolehan sosial, komunikasi, toleransi, kerjasama, kestabilan emosi, integriti, disiplin dan kejujuran. Tips: – Cuba sorok sifat negatif anda dan tonjolkan sifat positif Format;
 • Tempoh: 20 minit
 • Jumlah Soalan: 60 soalan
 • Markah: 30
penerbit rancangan

Seksyen B:

Pengetahuan Am

Penerangan Format

Dalam seksyen ini, calon dikehendaki mengetahui secara umum hal-hal yang berkaitan dengan bidang kesihatan, ekonomi, sosio budaya, media, hiburan, sukan, kenegaraan serta lain-lain perkembangan semasa. Format;
 • Tempoh: 40 minit
 • Jumlah Soalan: 50 soalan
 • Markah: 30
pegawai psikologi gred s41

Seksyen C:

Kefahaman Bahasa Inggeris

Penerangan Format

Dalam bahagian ini anda akan dibekalkan dengan sebuah petikan Bahasa Inggeris dan diberikan pilihan jawapan. Petikan tersebut mungkin pendek dan mungkin panjang. Bilangan soalan ditanya antara 5-10 soalan bagi menguji kefahaman anda tentang petikan yang diberikan. Anda perlu membaca esei, melihat keseluruhan idea esei tersebut dan mula menjawab soalan objektif yang menguji kefahaman anda. JUALAN PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN ONLINE LATIHAN SEPARA PERUBATAN INI BAKAL DIBUKA. BIASANYA JUALAN DIBUKA 3-4 HARI SAHAJA. DAFTAR NAMA ANDA DI BAWAH UNTUK WAITING LIST. latihan separa perubatan
latihan separa perubatan

Rujukan Peperiksaan Latihan Separa Perubatan 2021

Masukkan Nama Dan Email Anda Di Bawah Untuk Mendaftar Dalam Senarai Rujukan Peperiksaan...

Jujurnya saya katakan ianya akan membantu anda dalam peperiksaan online itu nanti. Saya sarankan anda mendaftar melalui pautan link yang disediakan di bawah. Ini kerana panduan yang akan dikeluarkan oleh Tim Infokerjaya amatlah terhad dan hanya dibuka untuk tarikh tersebut sahaja. Lihat SAHAJA testimoni dari panduan peperiksaan yang lepas: testimoni testimoni testimoni testimoni Daripada maklum balas yang diterima oleh calon yang terdahulu, ramai yang berpuas hati dengan isi kandungan panduan yang serba lengkap ini. Koleksi rujukan soalan dan skema jawapan yang bagus sangat membantu calon untuk menjawab soalan peperiksaan itu nanti. Tiada lagi panduan yang selengkap ini bahkan ini adalah satu-satunya panduan yang saya rasa terbaik buat masa ini. Dengan penjualan yang terkawal dari segi masa dan kualiti panduan tersebut, pihak infoKerjaya sentiasa mengemaskini panduan tersebut dari semasa ke semasa. Jika anda merupakan calon untuk peperiksaan gred 29 bagi jawatan Latihan Separa Perubatan, panduan ini pastinya berguna untuk rujukan anda nanti. Jadi, pastikan anda menjadi yang terawal dan terbukti sudah ramai yang berjaya dengan panduan yang disediakan. DISCLAIMER Tips Kerjaya tiada kaitan dengan pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Apa yang Tips Kerjaya sediakan adalah bantuan persediaan calon untuk menduduki peperiksaan. Soalan yang disediakan bukan SOALAN BOCOR jauh sekali soalan sebenar peperiksaan. Ianya lebih kepada contoh soalan untuk memudahkan persediaan calon dilengkapi bersama nota-nota persediaan.

Thanks for Reading

Enjoyed this post? Share it with your networks.

One Response

 1. Syatirah BT Amir baktar March 22, 2018

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Latihan Separa Perubatan: Contoh Soalan Exam & Nota

angle-double-right
angle-double-left