Peperiksaan Bertulis Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41

pegawai pembangunan masyarakat gred s41

Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41

Minggu lepas ramai yang dah mula terima surat dari Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).

Jika anda masih belum pernah menerima surat dari SPA, ertinya ada masalah dengan boring SPA8i anda. Mungkin alamat salah!

Surat panggilan terkini adalah untuk sesi exam pada 27 Mei 2014 ini iaitu Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41.

Jika anda dapat surat dari SPA untuk exam ini, rujukan dari Tim Infokerjaya ini perlu anda miliki untuk membantu persediaan anda.

Terus ke:

[+] Contoh Soalan Dan Jawapan Peperiksaan Bertulis Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 

Ringkasnya, sedikit pencerahan info tentang Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 adalah seperti berikut:

Kumpulan: Pengurusan dan Profesional

Kementerian/Jabatan: Pelbagai Kementerian/Jabatan

Jadual Gaji:

Gaji Minimum: RM1,909

Gaji Maksimum: RM8,644

Kadar Kenaikkan Gaji Tahunan: RM225

Syarat Lantikan:

  • Ijazah Sarjana Muda yang diiktiraf oleh kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
    [ Gaji Permulaan : RM1,909.00 ] atau
  • Ijazah Sarjana Muda Kepujian yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
    [ Gaji Permulaan : RM2,112.86 ] dan
  • lulus B.M. (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Syarat Peningkatan Secara Lantikan (PSL):

Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat adalah layak dipertimbang oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk PSL ke jawatan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan: 

  • mempunyai kelayakan di atas; atau
  • lulus Peperiksaan Khas; dan
  • berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan.

Deskripsi Tugas:
Melaksanakan dasar, urusan pentadbiran di peringkat Jabatan dan naziran pelaksanaan program-program latihan yang telah dirancang oleh Kementerian.

pegawai pembangunan masyarakat gred s41

Format Soalan Peperiksaan Bertulis Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41

Peperiksaan ini bertujuan mengukur daya pemikiran serta kebolehan calon mengaplikasi maklumat yang diperolehi melalui latihan akademik, bacaan dan pengalaman. Calon-calon yang menduduki peperiksaan adalah dari pelbagai jurusan. Maka soalan-soalan yang dikemukakan meliputi pelbagai bidang dan mempunyai skop yang luas.

Matlamat peperiksaan ini adalah untuk mengukur kematangan pemikiran calon agar sesuai dengan kualiti serta potensi seorang Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41.

Peperiksaan ini melibatkan tiga kertas berasingan. Setiap kertas adalah penting untuk prestasi mengukur calon. Calon-calon perlu menunjukkan prestasi yang baik bagi ke semua kertas. Jika prestasi yang sangat baik dipamerkan pada satu atau dua kertas sahaja, maka prestasi keseluruhan calon kurang memuaskan. Namun, jika calon mendapat markah yang menggalakkan bagi setiap kertas, maka prestasi keseluruhan dianggap baik. Oleh itu, calon-calon dinasihatkan supaya tidak memfokus kepada kertas tertentu sahaja.

Kelulusan peperiksaan ini merupakan satu daripada syarat lantikan ke skim tersebut. Calon-calon yang memenuhi syarat-syarat lain yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia termasuk lulus ’Assessment Centre’ akan ditemu duga.

Penerangan Format Peperiksaan Online Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41

Seksyen A:

Pengetahuan Am

Penerangan Format

Dalam seksyen ini, calon dikehendaki mengetahui secara umum berkaitan bidang kerja sosial, integrasi nasional, keharmonian dan perpaduan negara, teknologi maklumat dan komunikasi, dasar-dasar awam dan pentadbiran negara serta lain-lain perkembangan
semasa didalam dan luar negara. Format;

v  Tempoh: 40 minit

v  Jumlah Soalan: 50 soalan

v Markah: 30

Contoh soalan:

pegawai pembangunan masyarakat gred s41

Seksyen B:

Daya Menyelesaikan Masalah

Penerangan Format

v  Tempoh: 45 minit

v  Jumlah Soalan: 40 soalan

v Markah: 30

Dalam seksyen ini calon-calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah dengan menggunakan pendekatan seperti berikut:

(i) Kemahiran Logik
(ii) Kemahiran Menginterpretasikan Data
(iii) Konsep Matematik

(i) Kemahiran Logik
Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan kemahiran logik untuk memilih jawapan yang tepat atau mengenal pasti jawapan yang salah.

(ii) Kemahiran Menginterpretasikan Data
Beberapa masalah akan dikemukakan menggunakan pelbagai perangkaan dan calon dikehendaki menganalisa data-data tersebut untuk menyelesaikannya. Bagi memudahkan calon menjawab, penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan.

(iii) Konsep Matematik
Konsep Matematik yang digunakan termasuklah kemahiran numeric serta kuantitatif untuk mengukur kemahiran asas Matematik, pemahaman konsep dan kebolehan untuk berfikir secara kuantitatif.

Contoh soalan:

pegawai pembangunan masyarakat gred s41

Seksyen C:

Ujian Personaliti

 

pegawai pembangunan masyarakat gred s41

JUALAN PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN BERTULIS PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT GRED S41 INI DIBUKA DARI 23 MEI – 26 MEI 2014. JUALAN DIBUKA 4 HARI SAHAJA.

Jujurnya saya katakan ianya akan membantu anda dalam peperiksaan bertulis itu nanti. Saya sarankan anda mendaftar melalui pautan link yang disediakan di bawah. Ini kerana panduan yang akan dikeluarkan oleh Tim Infokerjaya amatlah terhad dan hanya dibuka untuk tarikh-tarikh tertentu sahaja.

Lihat sahaja ramai yang menanti dan request panduan ini diwujudkan:

pegawai pembangunan masyarakat gred s41

Testimoni dari pembeli panduan ‘Pegawai Arkib S41’:

pegawai pembangunan masyarakat gred s41

Daripada maklum balas yang diterima oleh calon yang terdahulu, ramai yang berpuas hati dengan isi kandungan panduan yang serba lengkap ini. Koleksi soalan dan skema jawapan yang bagus sangat membantu calon untuk menjawab soalan peperiksaan itu nanti.

Tiada lagi panduan yang selengkap ini bahkan ini adalah satu-satunya panduan yang saya rasa terbaik buat masa ini. Dengan penjualan yang terkawal dari segi masa dan kualiti panduan tersebut, pihak infoKerjaya sentiasa mengemaskini panduan tersebut dari semasa ke semasa.

Jika anda merupakan calon untuk peperiksaan gred S41 bagi jawatan Pegawai Pembangunan Masyarakat, panduan ini pastinya berguna untuk rujukan anda nanti. Jadi, pastikan anda menjadi yang terawal dan terbukti sudah ramai yang berjaya dengan panduan yang disediakan. 

Dapatkan disini:

[+][+] Contoh Soalan Dan Jawapan Peperiksaan Bertulis Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 

pegawai pembangunan masyarakat gred s41 

Thanks for Reading

Enjoyed this post? Share it with your networks.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.