Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27

penolong pegawai penerangan gred s27

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) baru sahaja mengeluarkan jadual peperiksaan online Penolong Pegawai Penerangan S27.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=zv8Vl4Xp7Jw”]

Anda boleh buat semakan panggilan peperiksaan online tersebut di portal rasmi SPA atau boleh klik di sini.

Menurut kepada emel panggilan daripada SPA sesi exam online Penolong Pegawai Penerangan S27 ini akan diadakan pada 15 April 2015 ini.

Tahniah kami ucapkan kepada yang berjaya di panggil untuk menduduki peperiksaan online ini.

Jika anda dapat bakal menduduki peperiksaan online ini, rujukan dari Tim Infokerjaya ini perlu anda miliki untuk membantu persediaan anda.

Ringkasnya, sedikit pencerahan info tentang Penolong Pegawai Penerangan Gred S27 adalah seperti berikut:

Kumpulan: Sokongan

Kem/Jab: Kementerian Penerangan

Jadual Gaji:

[su_table]

Gaji Minimum Gaji Maksimum Kadar Kenaikan Gaji Tahunan
RM1,362.00 RM5,092.00 RM145.00

[/su_table]

Syarat Lantikan:

 • Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan; atau
  [ Gaji Permulaan: RM1,362.00 ]
 • Sijil Tinggi Agama Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan; atau
  [ Gaji Permulaan: RM1,362.00 ]
 • Diploma dalam bidang pentadbiran awam yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan; atau
  [ Gaji Permulaan: RM1,661.95 ]
 • Diploma Komunikasi dan Media yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.
  [ Gaji Permulaan: RM1,661.95 ]
 • lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan

Syarat Peningkatan Secara Lantikan (PSL):

Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Pembantu Penerangan adalah layak dipertimbang oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk PSL ke jawatan Penolong Pegawai Penerangan S27 tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan:

 • mempunyai kelayakan seperti di atas; dan
 • lulus Peperiksaan Khas; dan
 • berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan

Deskripsi Tugas:
Bertanggungjawab melaksanakan aktiviti dan objektif Jabatan, menjalankan tugas pentadbiran dan kewangan di daerah, menganggotai Jawatankuasa-jawatankuasa Tetap dan ‘Adhoc’ di daerah dan menyediakan laporan-laporan dan analisa-analisa berhubung dengan isu-isu semasa.

Format Soalan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27

Panggilan peperiksaan kali ini adalah secara online dan diharapkan ianya berjalan lancar seperti sebelum ini. Pasti ramai calon Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27 tercari-cari mana nak dapatkan rujukan peperiksaan online  ini?

Usah risau, kami sedia membantu anda. Pihak kami ada menyediakan rujukan peperiksaan online ini.

Pakej ini mengandungi contoh-contoh soalan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27, tip-tip dan panduan untuk anda menjawab soalan ini secara online.

Apa anda perlu buat untuk mendapatkannya? mudah saja sila tinggalkan emel anda (isi form di bawah) dan nanti makluman terus dari pihak kami nanti.

Untuk pengetahuan calon, peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27 yang akan dijalankan oleh SPA Malaysia bertujuan untuk mengukur kebolehan daya pemikiran calon. Calon akan diuji dengan kemahiran mengaplikasikan maklumat yang dipelajari ketika pembelajaran dan juga pengalaman. Matlamat utama peperiksaan tersebut ialah untuk menguji kebolehan calon yang datang daripada pelbagai latar belakang akademik dengan format soalan peperiksaan online Penolong Pegawai Penerangan S27.

Saya senaraikan di bawah ini beberapa persediaan awal yang boleh anda lakukan untuk menghadapi peperiksaan tersebut. Selebihnya anda perlu dapatkan panduan peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S27 sekiranya anda ingin lulus dengan jayanya.

 • Anda mestilah bersedia dengan topik soalan peperiksaan yang berkemungkinan akan keluar dalam exam tersebut.
 • Anda perlu tahu skema ataupun cara menjawab soalan yang bakal keluar nanti
 • Anda perlu mengetahui apakah tugas-tugas seorang Penolong Pegawai Penerangan S27

Tiga elemen utama saya gariskan buat calon. Walaupun ianya nampak remeh tetapi itulah intipati untuk lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan online tersebut.

Penerangan Format Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27

Peperiksaan ini bertujuan mengukur daya pemikiran serta kebolehan calon mengaplikasi maklumat yang diperolehi melalui latihan akademik, bacaan dan pengalaman. Calon-calon yang menduduki peperiksaan adalah dari pelbagai jurusan. Maka soalan-soalan yang dikemukakan meliputi pelbagai bidang dan mempunyai skop yang luas.

Matlamat peperiksaan ini adalah untuk mengukur kematangan pemikiran calon agar sesuai dengan kualiti serta potensi seorang Penolong Pegawai Penerangan S27.

Peperiksaan ini melibatkan tiga kertas berasingan. Setiap kertas adalah penting untuk prestasi mengukur calon. Calon-calon perlu menunjukkan prestasi yang baik bagi ke semua kertas. Jika prestasi yang sangat baik dipamerkan pada satu atau dua kertas sahaja, maka prestasi keseluruhan calon kurang memuaskan. Namun, jika calon mendapat markah yang menggalakkan bagi setiap kertas, maka prestasi keseluruhan dianggap baik. Oleh itu, calon-calon dinasihatkan supaya tidak memfokus kepada kertas tertentu sahaja.

Kelulusan peperiksaan ini merupakan satu daripada syarat lantikan ke skim tersebut. Calon-calon yang memenuhi syarat-syarat lain yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia akan ditemu duga.

 • Seksyen A: Pengetahuan Am. Seksyen ini amat luas skopnya mencakupi pengetahuan mengenai bidang pentadbiran, teknologi maklumat, dasar-dasar kerajaan dan banyak lagi.
 • Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah. Ianya lebih kepada penilaian kemahiran logik, penyelesaian masalah dan kemahiran matematik
 • Seksyen C: Penaksiran Personaliti. Seksyen ini paling menyeronokkan. Anda hanya perlu jujur dalam menonjolkan aspek positif diri anda

JUALAN PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN ONLINE PENOLONG PEGAWAI PENERANGAN S27 INI AKAN DIBUKA DARI 11 APRIL-14 APRIL 2015. JUALAN DIBUKA 4 HARI SAHAJA.

KLIK BANNER DI BAWAH UNTUK DAPATKANNYA

(Nak review copy secara PERCUMA? Isi Nama dan Emel anda di bawah. Pihak kami akan hantar review copy ini terus ke emel anda)

Jujurnya saya katakan ianya akan membantu anda dalam peperiksaan online itu nanti. Saya sarankan anda mendaftar melalui pautan link yang disediakan di bawah. Ini kerana panduan yang akan dikeluarkan oleh Tim Infokerjaya amatlah terhad dan hanya dibuka untuk tarikh-tarikh tertentu sahaja.

Lihat sahaja ramai yang menanti dan request panduan ini diwujudkan:

pegawai pembangunan masyarakat gred s41

Testimoni dari pembeli panduan ‘Pegawai Arkib S41’:

pegawai pembangunan masyarakat gred s41

Daripada maklum balas yang diterima oleh calon yang terdahulu, ramai yang berpuas hati dengan isi kandungan panduan yang serba lengkap ini. Koleksi soalan dan skema jawapan yang bagus sangat membantu calon untuk menjawab soalan peperiksaan itu nanti.

Tiada lagi panduan yang selengkap ini bahkan ini adalah satu-satunya panduan yang saya rasa terbaik buat masa ini. Dengan penjualan yang terkawal dari segi masa dan kualiti panduan tersebut, pihak infoKerjaya sentiasa mengemaskini panduan tersebut dari semasa ke semasa.

Jika anda merupakan calon untuk peperiksaan gred S17 bagi jawatan Penolong Pegawai Penerangan, panduan ini pastinya berguna untuk rujukan anda nanti. Jadi, pastikan anda menjadi yang terawal dan terbukti sudah ramai yang berjaya dengan panduan yang disediakan. 

penolong pegawai penerangan s27

DAFTARKAN NAMA DAN EMEL ANDA DI BAWAH UNTUK MENDAPAT REVIEW COPY RUJUKAN KHAS PEPERIKSAAN ONLINE PENOLONG PEGAWAI PENERANGAN S27 SECARA PERCUMA!

Thanks for Reading

Enjoyed this post? Share it with your networks.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.