Contoh Soalan Peperiksaan Penerbit Rancangan B41 dan Penerbit Rancangan B29

penerbit rancangan

Contoh Soalan Peperiksaan Penerbit Rancangan B41 & Penerbit Rancangan B29; Masih tercari-cari rujukan soalan untuk menduduki peperiksaan online Penerbit Rancangan B41? Teruskan membaca jika jawapan anda ya.

SPA baru sahaja mengeluarkan makluman Peperiksaan Online Penerbit Rancangan B41 yang bakal diadakan pada 26 Januari 2018 ini. Seperti biasa, kami di tim Tips Kerjaya sudah mula menerima permintaan untuk rujukan peperiksaan. Sebelum itu, jom ketahui dulu sedikit sebanyak berkaitan peperiksaan dan jawatan ini.

Contoh Soalan Peperiksaan Penerbit Rancangan B41

Seperti mana-mana peperiksaan, persiapan perlu dilakukan untuk mendapat keputusan yang cemerlang. Begitu juga untuk Peperiksaan Online Penerbit Rancangan B41. Sehubungan itu, bagi memudahkan dan membantu calon-calon, berikut adalah contoh soalan peperiksaan Penerbit Rancangan B41.

Panggilan peperiksaan kali ini adalah secara online dan diharapkan ianya berjalan lancar tidak seperti exam online sebelum ini. Pasti ramai calon Peperiksaan Online Penerbit Rancangan B41 tercari-cari mana nak dapatkan rujukan peperiksaan ini?

Usah risau, kami sedia membantu anda. Pihak kami dengan kerjasama Tim Infokerjaya ada menyediakan rujukan Peperiksaan Penerbit Rancangan B41 ini.

Pakej ini mengandungi contoh-contoh soalan Peperiksaan Penerbit Rancangan B41, tip-tip dan panduan untuk anda menjawab soalan ini secara online.

Apa anda perlu buat untuk mendapatkannya? mudah saja sila tinggalkan emel anda (isi form di bawah) dan nanti makluman terus dari pihak kami nanti.

Untuk pengetahuan calon, peperiksaan online Penerbit Rancangan B41 yang akan dijalankan oleh SPA Malaysia bertujuan untuk mengukur kebolehan daya pemikiran calon. Calon akan diuji dengan kemahiran mengaplikasikan maklumat yang dipelajari ketika pembelajaran dan juga pengalaman. Matlamat utama peperiksaan tersebut ialah untuk menguji kebolehan calon yang datang daripada pelbagai latar belakang akademik dengan format soalan peperiksaan online Penerbit Rancangan B41.

Saya senaraikan di bawah ini beberapa persediaan awal yang boleh anda lakukan untuk menghadapi peperiksaan tersebut. Selebihnya anda perlu dapatkan panduan peperiksaan online Penerbit Rancangan B41 sekiranya anda ingin lulus dengan jayanya.

 • Anda mestilah bersedia dengan topik soalan peperiksaan yang berkemungkinan akan keluar dalam exam tersebut.
 • Anda perlu tahu skema ataupun cara menjawab soalan yang bakal keluar nanti
 • Anda perlu mengetahui apakah tugas-tugas seorang Penerbit Rancangan B41

Tiga elemen utama saya gariskan buat calon. Walaupun ianya nampak remeh tetapi itulah intipati untuk lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan online tersebut.

Penerangan Format Peperiksaan Penerbit Rancangan B41

Peperiksaan ini bertujuan mengukur daya pemikiran serta kebolehan calon mengaplikasi maklumat yang diperolehi melalui latihan akademik, bacaan dan pengalaman. Calon-calon yang menduduki peperiksaan adalah dari pelbagai jurusan. Maka soalan-soalan yang dikemukakan meliputi pelbagai bidang dan mempunyai skop yang luas.

Peperiksaan ini melibatkan 2 kertas berasingan. Setiap kertas adalah penting untuk prestasi mengukur calon. Calon-calon perlu menunjukkan prestasi yang baik bagi ke semua kertas. Jika prestasi yang sangat baik dipamerkan pada satu atau dua kertas sahaja, maka prestasi keseluruhan calon kurang memuaskan. Namun, jika calon mendapat markah yang menggalakkan bagi setiap kertas, maka prestasi keseluruhan dianggap baik. Oleh itu, calon-calon dinasihatkan supaya tidak memfokus kepada kertas tertentu sahaja.

Kelulusan peperiksaan ini merupakan satu daripada syarat lantikan ke skim tersebut.

Matlamat peperiksaan ini adalah untuk mengukur kematangan pemikiran calon agar sesuai dengan kualiti serta potensi seorang Penerbit Rancangan B41.

Seksyen A:

Ujian Psikometrik

Penerangan Format

Ujian psikometrik ini diadakan bagi menguji sikap anda, cara anda membuat keputusan dan respon terhadap situasi yang diberikan. Oleh itu anda perlu menjawab dengan berhati-hati kerana soalan yang diberikan mempunyai jawapan yang hampir sama atau tepat.

Calon dikehendaki menjawab item-item yang mengukur gagasan personaliti seperti kepimpinan, kebolehan sosial, komunikasi, toleransi, kerjasama, kestabilan emosi, integriti, disiplin dan kejujuran.

Tips:
– Cuba sorok sifat negatif anda dan tonjolkan sifat positif

Format;

 • Tempoh: 20 minit
 • Jumlah Soalan: 126 soalan
 • Markah: 30

penerbit rancangan

 

Seksyen B:

Pengetahuan Am

Penerangan Format

Dalam seksyen ini, calon dikehendaki mengetahui secara umum hal-hal yang berkaitan dengan bidang penerbit rancangan/bidang penyiaran, ekonomi, sosio budaya, media, hiburan, sukan, kenegaraan serta lain-lain perkembangan semasa. Format;

 • Tempoh: 40 minit
 • Jumlah Soalan: 50 soalan
 • Markah: 30

pegawai psikologi gred s41

Tugas Penerbit Rancangan B41

Secara umumnya tugas seorang Penerbit Rancangan B41 adalah menulis skrip, mempersembah dan menerbit rancangan ringan, membuat liputan siaran langsung, membuat temuramah dan keluar mencari bahan untuk rancangan ringan. Juga kekadang menterjemah dan membuat transkripsi bahan-bahan untuk rancangan. Jawatan ini biasanya anda akan ditempatkan di Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Kementerian Pelancangan dan RTM

penerbit rancangan

 

JUALAN PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN ONLINE PENERBIT RANCANGAN B41 & B29 INI BAKAL DIBUKA. BIASANYA JUALAN DIBUKA 3-4 HARI SAHAJA. DAFTAR NAMA ANDA DI BAWAH UNTUK WAITING LIST.

Jujurnya saya katakan ianya akan membantu anda dalam peperiksaan online itu nanti. Saya sarankan anda mendaftar melalui pautan link yang disediakan di bawah. Ini kerana panduan yang akan dikeluarkan oleh Tim Infokerjaya amatlah terhad dan hanya dibuka untuk tarikh tersebut sahaja.

Lihat SAHAJA testimoni dari panduan peperiksaan yang lepas:

testimoni

testimoni

testimoni

testimoni

Daripada maklum balas yang diterima oleh calon yang terdahulu, ramai yang berpuas hati dengan isi kandungan panduan yang serba lengkap ini. Koleksi rujukan soalan dan skema jawapan yang bagus sangat membantu calon untuk menjawab soalan peperiksaan itu nanti.

Tiada lagi panduan yang selengkap ini bahkan ini adalah satu-satunya panduan yang saya rasa terbaik buat masa ini. Dengan penjualan yang terkawal dari segi masa dan kualiti panduan tersebut, pihak infoKerjaya sentiasa mengemaskini panduan tersebut dari semasa ke semasa.

Jika anda merupakan calon untuk peperiksaan gred 41 bagi jawatan Penerbit Rancangan, panduan ini pastinya berguna untuk rujukan anda nanti. Jadi, pastikan anda menjadi yang terawal dan terbukti sudah ramai yang berjaya dengan panduan yang disediakan.

 

DISCLAIMER

Tips Kerjaya tiada kaitan dengan pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Apa yang Tips Kerjaya sediakan adalah bantuan persediaan calon untuk menduduki peperiksaan. Soalan yang disediakan bukan SOALAN BOCOR jauh sekali soalan sebenar peperiksaan. Ianya lebih kepada contoh soalan untuk memudahkan persediaan calon dilengkapi bersama nota-nota persediaan.

Thanks for Reading

Enjoyed this post? Share it with your networks.

Comments (5)

 1. Ruslinah basri January 18, 2018
  • Tips Kerjaya January 19, 2018
 2. Azmie January 22, 2018
 3. laily January 24, 2018
  • Tips Kerjaya January 25, 2018

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PENERBIT RANCANGAN B41 & B29: Dapatkan Nota & Contoh Soalan Exam

angle-double-right
angle-double-left