Contoh Soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41

peperiksaan online pegawai kastam gred W41

Soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41; Masih tercari-cari rujukan soalan untuk menduduki peperiksaan online Penguasa Kastam Gred W41? Teruskan membaca jika jawapan anda ya.

Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41 akan diadakan pada 6 September 2014 mengikut kepada email panggilan menduduki peperiksaan yang dihantar oleh SPA calon-calon yang layak. Kami mendapat banyak permintaan berkaitan peperiksaan ini. Beberapa rakan saya pun telah menerima panggilan tersebut.
Bagaimana dengan rakan-rakan lain ? Dah dapat panggilan untuk menduduki peperiksaan online Penguasa Kastam Gred W41?

tawaran peperiksaan online pegawai kastam gred W41
Tawaran Peperiksaan Online Pegawai Kastam Gred W41

Panduan Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41

Seperti mana-mana peperiksaan, persiapan perlu dilakukan untuk mendapat keputusan yang cemerlang. Begitu juga untuk Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41. Sehubungan itu, bagi memudahkan dan membantu calon-calon, berikut adalah contoh soalan peperiksaan penguasa kastam w41.

Panggilan peperiksaan kali ini adalah secara online dan diharapkan ianya berjalan lancar tidak seperti exam online sebelum ini. Pasti ramai calon Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41 tercari-cari mana nak dapatkan rujukan peperiksaan ini?

Usah risau, kami sedia membantu anda. Pihak kami dengan kerjasama Tim Infokerjaya ada menyediakan rujukan Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41 ini.

[+] [+] Klik SINI untuk Download REVIEW COPY Rujukan Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41 secara PERCUMA!

Pakej ini mengandungi contoh-contoh soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41, tip-tip dan panduan untuk anda menjawab soalan ini secara online.

Apa anda perlu buat untuk mendapatkannya? mudah saja sila tinggalkan emel anda (isi form di bawah) dan nanti makluman terus dari pihak kami nanti.

Untuk pengetahuan calon, peperiksaan online Penguasa kastam yang akan dijalankan oleh SPA Malaysia bertujuan untuk mengukur kebolehan daya pemikiran calon. Calon akan diuji dengan kemahiran mengaplikasikan maklumat yang dipelajari ketika pembelajaran dan juga pengalaman. Matlamat utama peperiksaan tersebut ialah untuk menguji kebolehan calon yang datang daripada pelbagai latar belakang akademik dengan format soalan peperiksaan online Penguasa Kastam Gred W41.

Saya senaraikan di bawah ini beberapa persediaan awal yang boleh anda lakukan untuk menghadapi peperiksaan tersebut. Selebihnya anda perlu dapatkan panduan peperiksaan online Penguasa Kastam Gred W41 sekiranya anda ingin lulus dengan jayanya.

  • Anda mestilah bersedia dengan topik soalan peperiksaan yang berkemungkinan akan keluar dalam exam tersebut.
  • Anda perlu tahu skema ataupun cara menjawab soalan yang bakal keluar nanti
  • Anda perlu mengetahui apakah tugas-tugas seorang Penguasa Kastam Gred W41

Tiga elemen utama saya gariskan buat calon. Walaupun ianya nampak remeh tetapi itulah intipati untuk lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan online tersebut.

Penerangan Format Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41

Peperiksaan ini bertujuan mengukur daya pemikiran serta kebolehan calon mengaplikasi maklumat yang diperolehi melalui latihan akademik, bacaan dan pengalaman. Calon-calon yang menduduki peperiksaan adalah dari pelbagai jurusan. Maka soalan-soalan yang dikemukakan meliputi pelbagai bidang dan mempunyai skop yang luas.

Matlamat peperiksaan ini adalah untuk mengukur kematangan pemikiran calon agar sesuai dengan kualiti serta potensi seorang Penguasa Kastam Gred W41.

Peperiksaan ini melibatkan tiga kertas berasingan. Setiap kertas adalah penting untuk prestasi mengukur calon. Calon-calon perlu menunjukkan prestasi yang baik bagi ke semua kertas. Jika prestasi yang sangat baik dipamerkan pada satu atau dua kertas sahaja, maka prestasi keseluruhan calon kurang memuaskan. Namun, jika calon mendapat markah yang menggalakkan bagi setiap kertas, maka prestasi keseluruhan dianggap baik. Oleh itu, calon-calon dinasihatkan supaya tidak memfokus kepada kertas tertentu sahaja.

Kelulusan peperiksaan ini merupakan satu daripada syarat lantikan ke skim tersebut. Calon-calon yang memenuhi syarat-syarat lain yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia termasuk lulus ‘Assessment Centre’ akan ditemu duga.

Seksyen A:

Pengetahuan Am

Penerangan Format

Dalam seksyen ini, calon dikehendaki mengetahui secara umum berkaitan bidang kerja sosial, integrasi nasional, keharmonian dan perpaduan negara, teknologi maklumat dan komunikasi, dasar-dasar awam dan pentadbiran negara serta lain-lain perkembangan
semasa didalam dan luar negara. Format;

v  Tempoh: 40 minit

v  Jumlah Soalan: 50 soalan

v Markah: 30

Contoh soalan:

peperiksaan online penguasa kastam gred w41

[Ini BUKAN SOALAN RAMALAN. Hanya contoh sahaja]

Seksyen B:

Daya Menyelesaikan Masalah

Penerangan Format

v  Tempoh: 45 minit

v  Jumlah Soalan: 40 soalan

v Markah: 30

Dalam seksyen ini calon-calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah dengan menggunakan pendekatan seperti berikut:

(i) Kemahiran Logik
(ii) Kemahiran Menginterpretasikan Data
(iii) Konsep Matematik

(i) Kemahiran Logik
Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan kemahiran logik untuk memilih jawapan yang tepat atau mengenal pasti jawapan yang salah.

Contoh Soalan

soalan peperiksaan online penguasa kastam gred w41

[Ini BUKAN SOALAN RAMALAN. Hanya contoh sahaja]

(ii) Kemahiran Menginterpretasikan Data
Beberapa masalah akan dikemukakan menggunakan pelbagai perangkaan dan calon dikehendaki menganalisa data-data tersebut untuk menyelesaikannya. Bagi memudahkan calon menjawab, penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan.

Contoh Soalan

soalan seksyen B ii Penguasa Kastam Gred W41

[Ini BUKAN SOALAN RAMALAN. Hanya contoh sahaja]

(iii) Konsep Matematik
Konsep Matematik yang digunakan termasuklah kemahiran numeric serta kuantitatif untuk mengukur kemahiran asas Matematik, pemahaman konsep dan kebolehan untuk berfikir secara kuantitatif.

Contoh Soalan

soalan seksyen B iii Penguasa Kastam Gred W41

[Ini BUKAN SOALAN RAMALAN. Hanya contoh sahaja]

Seksyen C:

Ujian Psikometrik

Jumlah soalan : 200 soalan

Format soalan:
– mengenali personaliti anda

Tips:
– Cuba sorok sifat negatif anda dan tonjolkan sifat positif 🙂

JUALAN PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN ONLINE PENGUASA KASTAM GRED W41 INI AKAN DIBUKA PADA 31 OGOS 2014 – 4 SEPTEMBER 2014. JUALAN DIBUKA 5 HARI SAHAJA.

(Isi Nama dan Emel anda di bawah. Pihak kami akan maklumkan kepada anda sebaik sahaja jualan dibuka supaya anda tidak terlepas peluang ini.)

Jujurnya saya katakan ianya akan membantu anda dalam peperiksaan online itu nanti. Saya sarankan anda mendaftar melalui pautan link yang disediakan di bawah. Ini kerana panduan yang akan dikeluarkan oleh Tim Infokerjaya amatlah terhad dan hanya dibuka untuk tarikh tersebut sahaja.

[+] [+] Klik SINI untuk Download REVIEW COPY Rujukan Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41 secara PERCUMA!

Lihat SAHAJA testimoni dari panduan peperiksaan yang lepas:

Testimoni Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41

Testimoni Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41

Testimoni Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41

Daripada maklum balas yang diterima oleh calon yang terdahulu, ramai yang berpuas hati dengan isi kandungan panduan yang serba lengkap ini. Koleksi rujukan soalan dan skema jawapan yang bagus sangat membantu calon untuk menjawab soalan peperiksaan itu nanti.

Tiada lagi panduan yang selengkap ini bahkan ini adalah satu-satunya panduan yang saya rasa terbaik buat masa ini. Dengan penjualan yang terkawal dari segi masa dan kualiti panduan tersebut, pihak infoKerjaya sentiasa mengemaskini panduan tersebut dari semasa ke semasa.

Jika anda merupakan calon untuk peperiksaan gred W41 bagi jawatan Penguasa Kastam, panduan ini pastinya berguna untuk rujukan anda nanti. Jadi, pastikan anda menjadi yang terawal dan terbukti sudah ramai yang berjaya dengan panduan yang disediakan. 

Anda mahukan REVIEW COPY Pakej Rujukan Peperiksaan Penguasa Kastam W41? Masukkan Nama dan Emel anda di bawah, kami akan hantar terus ke emel anda.

peperiksaan online penguasa kastam gred w41

Thanks for Reading

Enjoyed this post? Share it with your networks.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.